Herken je dat je snel iets van het handelen van iemand vind? Kun je geen begrip voor de ander opbrengen? Kom je daardoor niet op één lijn en houdt het je tegen om doel te bereiken?

De meeste mensen gaan met elkaar om en hebben onbewust een mening over de andere persoon. Op zich is dat niet vreemd maar als de mate van meningen negatief gaan doorslaan, dan ontstaat verwijdering. Als je het hebt over een partner in een relatie, dan ontstaat er twee delen namelijk een deel die de ander minder leuk vind en een deel die de ander niet kan missen. Dat geldt ook op werkrelaties; aan de ene kant laat je de medewerk(st)er maar zitten en aan de andere kant wil je er eigenlijk wel vanaf.

Uit mijn eigen ervaring heb ik dat ook meermaals gehad met medewerkers en uit het recente verleden heb ik een voorbeeld van iemand die gewoon de kanten er af liep. Ik wilde er vanaf maar de persoon veranderde niet. Ik deed iets verkeerd namelijk dat ik er alleen zakelijk in zat. Maar waar het om ging is dat ik die persoon niet sponsorde; ik had alléén een mening.

Sponsoring betekent dat je de andere persoon volledig accepteert voor wie die persoon is. Je kijkt naar die persoon zonder mening, zonder opvatting en zonder aannames. Waar het om gaat is dat je oprecht (echt oprecht!) geïnteresseerd bent in die persoon. Dat hoeft niet te betekenen dat je bevriend bent met die persoon. Echter heeft die persoon wel capaciteiten en als je zonder oordeel kunt kijken naar de ander, dan ontstaat er non-verbaal ook rust. In NLP wordt gesteld dat het lichaam als eerste antwoord geeft en als je iemand niet echt leuk vind, dan straal je dat ook uit en de ander vangt dat op.

Ik leg je uit welke stappen je kunt nemen om het te doorbreken.

  • Iemand aardig gaan vinden

Als je een medewerk(st)er hebt waar dit voor van toepassing is, dan stel ik voor dat je die persoon eens in gedachte voor je haalt en dat je jezelf gaat inbeelden dat je de persoon aardig vind. Vind die persoon maar eens aardig en als je die persoon dan tegenkomt, vraag dan eens naar bijvoorbeeld het afgelopen weekend.

  • Maak verbinding

Maak verbinding en bouw eerst een (werk)relatie of connectie op. Ook hier geldt dat een medewerk(st)er jou als leidinggevende eerst moet leren kennen, aardig moet gaan vinden en dan pas komt vertrouwen.

  • Neem actie om de ontwikkelpunten te bespreken vanuit een positieve grondslag

Nadat je vertrouwen gewonnen hebt door jezelf een andere houding te geven, dan pas kun je een gesprek aangaan over de capaciteiten en de dingen die je graag wilt dat die persoon gaat aanpassen. Uiteraard help je die persoon met ondersteuning (training, cursus, begeleiding, etc.).

  • Concludeer, evalueer en los het op

Mocht blijken dat een bepaalde taak ‘er gewoonweg niet inzit’ (dit mag je alleen concluderen op basis van feiten en niet op basis van je eigen gevoel!), dan kun je kijken waar de persoon beter uit de verf komt.

Sponsoring is de ander zien voor wie die persoon echt is. De kern is dat jij zelf anders gaat kijken naar een ander. Je bouwt een band of relatie op en ontwikkelt vertrouwen tussen jullie. Als iemand je echt vertrouwd, dan pas is bespreken van ontwikkelpunten mogelijk. Bespreek dan waar het om gaat en neem actie in de vorm van ondersteuning. Nadat je dit alles gedaan hebt, kun je resultaat bereiken. Het resultaat kan zijn dat de persoon echt groeit of laat zien dat het niet gaat. Bij dit laatste neem je actie om de persoon te begeleiden naar passen werk.

Hoeveel mensen heb jij in je team waarvan je iets vind? Heb je dergelijke mensen in je team? Ik stel voor dat je met de ‘ergste’ medewerker begint om dit te oefenen. Maak vooraf even een foto van het vertrekpunt.

Ik kan me voorstellen dat je iemand kent die in dit plaatje past. Je maakt een plan en wilt het nog even toetsen. Als je jezelf geregistreerd hebt op mijn website en je ontvangt regelmatig mijn mailings, dan mag je jouw plan mailen met het geregistreerde mailadres naar support@kvad.nu. Ik zal ze gratis voor je nalopen en je van tips voorzien.

Heb je wel medewerk(st)ers die je wilt aanpakken maar je komt niet tot een plan, neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen!

Vond je deze blog interessant? Ik wil je vragen om deze blog te delen in jouw eigen netwerk. Ik weet zeker dat er meer mensen zijn die deze tips kunnen gebruiken.